English
Agenda

Flicks International Student Short Film Festival 2015

Zesde editie

Op 5, 6 en 7 maart 2015 zal de zesde editie van het jaarlijkse Flicks International Student Short Film Festival plaatsvinden in Groningen! Dit festival, georganiseerd door studenten, belooft een hoogtepunt te worden voor filmfanaten en filmmakers uit Groningen en de rest van de wereld!

Na het succes van de afgelopen vijf jaar zal de organisatie van het Flicks festival deze speciale zesde editie nog beter maken! Het Flicks festival is een driedaags evenement, gevuld met korte films van uit de hele wereld. Ook zal er een professionele jury zijn die bepaalt welke film de Flicks Award 2015 wint!

Spanje, de Verenigde Staten, Honkong of Polen; op Flicks zijn drie dagen lang films te zien van student filmmakers van over de hele wereld. Er zal een grote verzameling aan korte films uit verschillende culturen en met verschillende genres getoond worden. In alle films is dezelfde passie, fascinatie en creativiteit terug te vinden. Kom naar Flicks 2015 en laat je verrassen door verhalen van over de hele wereld!

Informatie en tickets

De deuren openen om 19:30. De films beginnen om 20:00 en zullen getoond worden in twee blokken van 45 minuten. Tussendoor is er een pauze om van een drankje en het randprogramma te genieten. Koop je kaarten online voor 5 maart6 maart en/of 7 maart of aan de balie bij Usva (Munnekeholm 10).

Blijf up to date!

Houd deze website en de Facebookpagina in de gaten voor het laatste nieuws over het festival en het programma! Bij vragen kun je altijd mailen naar usva.evenemten@rug.nl. 

---

TWINTIG MINUTEN OM TE RAKEN BIJ HET FLICKS FILMFESTIVAL

Artikel uit het Usva Magazine
Door Jolien de Vries

Ze openen de kofferbak van de gestolen auto. Er ligt een meisje in. Een knap meisje, jaar of 25. Ze praat niet, reageert nauwelijks. Paniek! De jongens overleggen wat ze moeten doen. Wat doe je als zoiets je overkomt. Wat is er gebeurd, hoe komt ze in die kofferbak? Als ze haar achterlaten gaat ze vast praten. Meenemen dan maar? Maar wat moeten ze met haar? [Uit de film ‘Wade in the water’ van Stefano Ridolfi]

 “I didn't have time to write a short letter, so I wrote a long one instead”, schreef de bekende Amerikaanse schrijver Mark Twain. Hoeveel tijd heb je nodig om een boodschap over te brengen? Hoe meer tijd, hoe meer je kunt vertellen. Meer ruimte, meer mogelijkheden. Niet alleen bij schrijven geldt dit motto. Ook voor films lijkt het te kloppen. Een bezoekje aan de bioscoop duurt minstens anderhalf uur. Een verhaal heeft tijd nodig om op gang te komen. Karakters moeten worden uitgediept, zodat het publiek zich met hen kan identificeren. Een gebeurtenis moet worden uitgelegd, er moet een context worden geschetst waardoor we gebeurtenissen begrijpen. We gaan mee met het verhaal en zitten er, op een gegeven moment, middenin. Pas dan worden we meegesleurd, ontroerd of vertederd.

Voor sommige films is anderhalf uur te kort. Die hebben meer tijd nodig, soms twee of soms drie uur. Dus hoeveel kun je als filmmaker vertellen in een kwartier? Of zelfs in tien minuten? Is het mogelijk om ook dan het publiek mee te krijgen in je verhaal? Bij het Flicks International Student Short Film Festival duren de films maximaal twintig minuten. Ook dit jaar stuurden studenten van filmacademies van over de hele wereld ons hun korte films toe. Duidelijk werd dat tien minuten genoeg is om te ontroeren, om te raken. De filmmakers in spe hebben door welke details overbodig zijn en welke juist een cruciaal verschil maken. Zonder omhaal en onnodige opsmuk wordt een verhaal verteld. Symbolisch en sprookjesachtig, of rauw en niets verhullend. Stuk voor stuk versies van een realiteit die is ontstaan in het hoofd van iemand, iemand die nadacht. Iemand die een boodschap heeft voor de rest van de wereld. Ben je benieuwd wat ze je willen vertellen? Kom dan naar Flicks!

Een schoonmaakster is aan het werk in het huis van een rijke man. De vrouw is al jarenlang in trouwe dienst bij de man. Haar dochter komt langs om haar te helpen. Het is gezellig, ze lachen, zingen en maken schoon. Dan letten ze één moment niet op. BAM! De gigantische flatscreen televisie valt. Overal scherven, helemaal kapot. De vrouw verstijft, wat nu? [Uit de film  ‘Cleaning time’ van Alamork Marsha]