Opening - Stille Strijd

Kunstwerk Stille Strijd op Akerkhof vraagt aandacht voor zelfdoding

Een bijzonder beeld van een ineengedoken jongen staat vanaf 15 januari 2024 tot en met 29 januari 2024 op het Akerkhof. Het beeld, getiteld Stille Strijd van kunstenaar Saskia Stolz, vraagt aandacht voor jongeren met mentale problemen en hoopt het gesprek rondom depressie en zelfdoding onder jongeren op gang te brengen. Zelfdoding is de belangrijkste doodoorzaak bij jongeren onder de 30 jaar. Het aantal zelfdoding in Groningen ligt sterk boven het landelijk gemiddelde.

 

 

Het gigantische beeld van 2,5 meter hoog, 4 meter lang en een opvallende gele kleur valt op. Het is een jongen die met de kleurstelling een opwekkende uitstraling geeft maar ondertussen somber en lusteloos erbij zit. De kunstenaar wil aandacht vragen voor een groot aantal jongeren dat rondloopt met depressieve gevoelens of zelfdoding maar die er niet over durven te praten, de meesten voeren een stille strijd. Er heerst nog steeds een taboe rondom het praten over je sombere Stigedachten, dit terwijl praten en het delen van de gedachten kunnen helpen. Stille Strijd reist door heel Nederland om aandacht te vragen voor dit belangrijke onderwerp.

Van 15 januari tot en met 29 januari 2024 staat het kunstwerk Stille Strijd op het Akerkhof in Groningen. Het kunstwerk maakt ook onderdeel uit van de kunstroute van ESNS Art van 17 januari tot en met 20 januari 2024.

Opening Akerkhof 15:30 – 16:00 uur
Op 15 januari 2024 zal het kunstwerk om 15:30 geopend worden door wethouder Manouska Molema, die onder meer verantwoordelijk is voor volksgezondheid in de gemeente Groningen: “Mentale gezondheid wordt steeds belangrijker en het aantal mensen met mentale klachten stijgt, ook onder de inwoners van Groningen. Dat nemen we heel serieus. Samen met partijen die ons daarbij kunnen helpen en natuurlijke onze inwoners zetten we ons in om problemen te voorkomen, bespreekbaar te maken of zo vroeg mogelijk op te sporen”.

Ook Roeland de Wilde, ervaringsdeskundige, is aanwezig en zal vertellen over zijn ervaringen met mentale gezondheid en waarom het belangrijk is om persoonlijke problemen met anderen te bespreken.

Ruth Ruijgers, huisdichter van de RUG, zal een speciaal gedicht voordragen. Ruth vindt op een zachte manier wat van dingen en probeert zinnen te schrijven waar mensen een stukje van zichzelf in kunnen vinden.

We sluiten af met Marit Nygård, kleinkunst-pop muzikant. Marit gebruikt haar liedjes om de wereld beter te begrijpen. Ze geeft een kijkje door de ogen van een student van begin twintig, zoekend naar pleisters-op-wonden en hoopt die met haar liedjes soms ook te kunnen plakken.

Activiteiten
In de periode van 15 tot en met 29 januari vinden in Groningen verschillende activiteiten plaats vanwege de komst van het beeld. Dit programma is een samenwerking tussen Mentaal Gezond Groningen, Meerjarenprogramma voor mensen met een psychische kwetsbaarheid, Gemeente Groningen, Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen, Noorderpoort, Het Alfa-college Jimmy’s 050, Usva, 113 zelfmoordpreventie en Menzis.

Denk je aan zelfdoding? Neem dan 24/7 gratis en anoniem contact op met 0800-0113 of chat op 113.nl

GRATIS

Meer informatie nodig?


Heb je vragen of opmerkingen?
Neem dan contact op via onderstaande knop.